Voorwoord

Bezig zijn met de ontwikkeling van kinderen en jongeren: wat is dat een mooie uitdaging voor leerkrachten en docenten. Iedere dag weer. Meestal zetten kinderen en jongeren stappen vooruit. En soms stokt hun ontwikkeling of wil het niet goed lukken. Wat kun je als professional doen?

Het stimuleren van ontwikkeling van kinderen en jongeren begint met je manier van kijken. Welke bril zet je op? Wat zie je aan kansen en mogelijkheden? Hoe zou je belemmeringen kunnen overbruggen? 
 
In de HGPD-aanpak staan deze vragen centraal. HGPD is een handelingsgerichte aanpak die professionals op weg kan helpen. Vanuit een optimistische blik ga je samen met de intern begeleider/het ondersteuningsteam, ouders en leerling in gesprek en op zoek naar de kansen en mogelijkheden die de leerling weer in ontwikkeling brengen. 


In dit magazine vind je de aanpak en visie in woord, als poster en in de vorm van een video. Verschillende scholen vertellen hoe zij HGPD gebruiken en onze adviseurs delen hun tips en ervaringen. Hun inspirerende verhalen helpen je verder op weg. Wij geloven in de doorgaande lijn in het onderwijs en zijn daarom van mening dat HGPD past binnen het primair én voortgezet onderwijs. Alle ervaringen uit het primair onderwijs zijn eenvoudig te vertalen naar het voortgezet onderwijs en vice versa. We zijn benieuwd naar je reactie. Onze adviseurs staan klaar om samen te ontdekken wat HGPD voor jouw school kan betekenen. Veel lees- en ontdekplezier! 

Peter de Jong en Miranda van Esch


Directie BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning